فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 82، تابستان 1399)

نشریه مطالعات ملی
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 82، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مصطفائی* صفحات 3-24
    یکی از نظریات رایج، در میان اندیشمندان حوزه ی جامعه شناسی و علوم سیاسی در خصوص هویت قومی و ملی، نظریه ازلی گرایان است. در مقابل این نظریه، آرای مخالفی وجود دارد که به منظور دست یابی به بینشی صحیح بررسی این نظریه ضرورت می یابد. در این بین سوالاتی مطرح می شود که اولا ادعای ازلی گرایان چیست؟ ثانیا در بستر عقل و وحی این مدعا پذیرفتنی است یا خیر؟ این نظریه با سه رویکرد طبیعت گرا، زیست شناختی و فرهنگ محور به تفکیک در سه گزاره توصیف می شود: الف) «هویت قومی پدیده ای قدیمی و جوهری است». ب) «هویت قومی پدیده ای قدیمی و زیست شناختی اجتماعی است». ج) «هویت های قومی از دل بستگی به انگاره های فرهنگی شکل می گیرند که این دل بستگی ها ازلی است». استناد به روش برهانی و نیز تحلیل محتوای آیات قرآن مدعای هر سه رویکرد را نقدپذیر نموده و این نتیجه حاصل می شود که هویت قومی امری ذاتی، ازلی، زیست شناختی، طبیعی و فطری نیست بلکه این هویت از دل بستگی به انگاره های فرهنگی شکل گرفته و تغییرپذیر است.
    کلیدواژگان: قوم، ملت، هویت، هویت قومی، هویت ملی، ازلی گرایی
  • مجتبی عمرانی پور* صفحات 25-45
    یکی از صحنه های تاریک تاریخ ایران در دوره ی قاجار، شکست از روس ها و تن دادن به دو عهدنامه ی ننگین گلستان و ترکمانچای است که در پی آن بخش های گسترده ای از خاک ایران زمین جدا شد و به مالکیت روس ها درآمد. ادبیات به مثابه یک هنر از این حادثه به دور نبوده و از این داغ متاثر گشته است. سرخای خان لگزی یکی از فرماندهان ایران در جنگ های با روس بوده است که حتی پس از عهدنامه ی گلستان نیز از پای ننشسته و پیوسته به دنبال نبرد با روس ها بوده تا شاید بتواند اندکی از رسوایی شکست های پیشین را بزداید. وی چکامه ای به زبان عربی سروده و اوضاع ایران و سرزمین های از دست رفته ی ایران را به تصویر کشیده و همچون شاعران عربی سرای اندلس بر شهرهای از دست رفته قفقاز سوگواری می کند و از هم وطنان و سربازان ایرانی می خواهد که دل در این صلح نبندند و به دشمن اعتماد نکنند و همچنان به جهاد با کافران بپردازند. این چکامه، با واژگان و تعابیر ساده و روان، به نیکی اندوه و احساس سراینده، در از دست دادن سرزمین های پارس، را به خواننده منتقل می کند و تصویری کامل، از اوضاع ایران و شهرهای از دست رفته ی آن، ترسیم می کند. نوشته ی پیش رو به تصحیح و ترجمه ی این سروده می پردازد.
    کلیدواژگان: سرخای خان لگزی، ایران، قفقاز، شعر عربی
  • بهزاد عطارزاده* صفحات 47-68
    هویت ملی آگاهی جمعی و تاریخی یک اجتماع از خود به مثابه یک موجودیت فرهنگی سیاسی است که این آگاهی شامل تصورات جمعی از جایگاه خود در جهان، نسبت خویش با دیگران، سرزمین مشترک، فرهنگ ملی، نظام نمادها و آیین های مشترک و نهادهای مختص به خود به ویژه نهاد سیاسی اداری سامان بخش وحدت ملی است؛ چنان که در چارچوب مفهومی بکار رفته در مقاله آمده است، مرجعی که هویت ملی بدان ارجاع می شود امری تصویری (ایماژینر) است که در حقیقت واسطه ی میان آگاهی جمعی و واقعیت بیرونی است؛ امر ایماژینر حاصل تجربه و آگاهی جمعی یک ملت در درازنای تاریخ است. در این مقاله، کوشش شده تا پیوستگی تاریخی هویت ایرانیان در چارچوب اجتماعی ملی، در دوره های باستانی و میانه تاریخ ایران، با شرحی از پدیداری تصویر تاریخی فرهنگی سیاسی ایران، در آگاهی ایرانیان، نشان داده شود. روش شناسی این پژوهش به آرای کاستوریادیس درباره ی «نهاد تصویری جامعه» نظر دارد و شواهد آن برگرفته از داده های تاریخی ایران و مطالعات ایران شناختی است.
    کلیدواژگان: هویت ملی ایرانی، ایماژینر، تداوم ایران، مفهوم ایران
  • سعید فرامرزیانی، علی جعفری* صفحات 69-88
    در عصر حاضر با ورود چشمگیر جوانان به فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، این شبکه ها تاثیرات فراوانی بر آنها گذاشته اند. یکی از جنبه های مهمی که از شبکه های اجتماعی مجازی تاثیر می پذیرد، هویت شخصی است. به همین دلیل پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی استفاده از شبکه های اجتماعی مبتنی بر تلفن همراه (فیس بوک و تلگرام) با شکل گیری هویت شخصی مدرن، در میان جوانان شهر اردبیل، پرداخته است. سوال اصلی پژوهش این است که استفاده از شبکه های اجتماعی فیس بوک و تلگرام چه نقشی در هویت شخصی مدرن در میان جوانان شهر اردبیل دارد؟ روش پژوهش از نوع پیمایشی است. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی جوانان شهر اردبیل تشکیل می دهد که از بین آن ها تعداد 380 نفر به شیوه ی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و بررسی شدند. یافته های پژوهش نشان داد که بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی موبایلی و مولفه های هویت شخصی مدرن (توسعه ی فردی، توسعه ی نظام ارتباطات بین فردی، توسعه ی انتخاب ها و تغییر در نظام ارزشی و ترجیحی فرد، تغییر در پیوندها، دلبستگی های فردی و حوزه ی خصوصی زندگی و دسترسی فوری یا فرهنگ فوری) همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. بیشترین همبستگی مربوط به توسعه ی فردی و کمترین همبستگی نیز مربوط به توسعه ی ارتباطات بین فردی است. نتایج پژوهش نشان داد که گسترش استفاده از شبکه های مبتنی بر تلفن همراه به فردیت و فردی شدن می انجامد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی موبایلی، هویت شخصی مدرن، فردی شدن
  • رحمان غفاری*، محمد مهدی احمدیان دیوکتی، علی سواسری صفحات 89-107

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و سطح بندی راهبردهای موثر در تحقق رونق تولیدملی مبتنی بر بیانات مقام معظم رهبری است. لذا در گام اول با بررسی بیانات مقام معظم رهبری طی سه دهه ی گذشته و به کارگیری روش داده بنیان و انجام کدگذاری، راهبردهای موثر در تحقق رونق تولید شناسایی گردید. در گام بعد با استفاده از یک متدولوژی تحلیلی تحت عنوان الگوسازی ساختاری تفسیری (ISM) روابط بین راهبردها و سطح بندی آنها به صورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفت. با توجه به کدگذاری های انجام گرفته 13 راهبرد در راستای تحقق رونق تولید ملی شناسایی گردید این راهبردها عبارت اند از:مبارزه با قاچاق کالا، بازمهندسی ساختارها، نوآوری و ابتکار در تولید، کنترل واردات، راهبری سرمایه ها، تحول در عرصه ی صنعت و کشاورزی، بهبود فضای کسب وکار، تعامل اثربخش صنعت و دانشگاه، توجه به سرمایه ی انسانی کارآمد، توانمندسازی کارآفرینان، اشتغال دیجیتالی، حمایت از SMEs، حل موانع تولید. سپس با استفاده از تکنیک ISM و با استفاده از پرسشنامه، این راهبردها در 5 سطح، طبقه بندی شدند.نتایج تحقیق نشان می دهد توجه به سرمایه انسانی کارآمد، در ریشه ای ترین لایه جای دارد و بعد از آن بازمهندسی ساختارها و مبارزه با قاچاق کالا در لایه های بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: رونق تولید، بیانات مقام معظم رهبری، همبستگی ملی، اقتصاد مقاومتی
  • معصومه محمدرحیمی، امیرهوشنگ میرکوشش*، احمد اشرفی صفحات 109-134
    همگرایی ملی یکی از عوامل اصلی پایداری نظام های سیاسی و اجتماعی و یکی از اهداف و حوزه های اصلی جامعه پذیری سیاسی در همه ی نظام های سیاسی است که نقش اساسی در ثبات حاکمیت و هم چنین توسعه و پیشرفت ملت ها در فضای کشور خود و حتی فراتر از آن در محیط بین المللی را دارد. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش تیوری داده بنیاد و با هدف دستیابی به مدلی برای همگرایی ملی اقوام در ایران متناسب با مقتضیات کشور اجرا شده است. برای این منظور، طی برگزاری مصاحبه های اکتشافی با 14 نفر از خبرگان علمی و اجرایی کشور، مدل همگرایی ملی اقوام در ایران طراحی شد. مدل طراحی شده شامل پنج بعد اصلی «شرایط علی بروز همگرایی اقوام»، «بستر شکل گیری همگرایی اقوام»، «راهبردهایی برای همگرایی اقوام»، «عوامل مداخله گر در همگرایی اقوام» و «پیامدهای همگرایی اقوام» می شود که هر یک از آنها، ابعاد، اجزا و عناصر تشکیل دهنده ی همگرایی ملی اقوام را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: همگرایی ملی، سیاستگذاری، قوم گرایی، اقوام ایران
  • محسن نیازی، سیده صباح متولیان، هادی رازقی مله*، علی فرهادیان، نیره جاویدانی صفحات 135-156
    گستردگی و پراکندگی مطالعات، با موضوع سرمایه ی فرهنگی و هویت اجتماعی، اهمیت بررسی فراتحلیل تحقیقات علمی جهت ترسیم تصویری جامع از مطالعات صورت گرفته را بیش ازپیش آشکار نموده است و ضرورت استفاده از روش فراتحلیل را مضاعف می نماید. از این رو هدف این مطالعه، به کارگیری روش فراتحلیل به منظور تحلیل نتایج پژوهش های انجام شده در رابطه با سرمایه ی فرهنگی و هویت اجتماعی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه مقالات علمی پژوهشی و تحقیقات انجام شده در ایران در زمینه ی بررسی رابطه ی بین سرمایه ی فرهنگی و هویت اجتماعی از دهه ی 1380 و نیمه ی اول دهه ی 1390 است. تحقیقات منتخب به روش پیمایشی در جامعه های آماری مختلف به انجام رسیده اند. ابتدا عدم سو گیری انتشار و ناهمگنی اندازه ی اثر مورد تایید قرار گرفت و سپس حساسیت اندازه ی اثر و ضریب اندازه ی اثر و نقش تعدیل گری جامعه ی آماری با به کارگیری نرم افزار CMA بررسی شد. یافته ها نشان داده اند که میانگین اندازه ی اثر یا تاثیر سرمایه ی فرهنگی بر هویت اجتماعی، معادل 346/0 است که بر مبنای نظام تفسیر ارایه شده از سوی کوهن، بیانگر اندازه ی اثری در سطح متوسط است. به عبارتی، متغیر سرمایه ی فرهنگی عاملی تاثیرگذار در توسعه ی هویت اجتماعی افراد ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه ی فرهنگی، هویت، هویت اجتماعی، هویت جمعی، فراتحلیل
  • محمد آمره* صفحات 157-174
    هویت مهم ترین عامل شناسایی است. به نوعی که هر فرد یا جامعه برای شناساندن خود به دیگران، از عوامل اکتسابی و انتسابی استفاده می کند. مسایل فراوانی هویت فردی و ملی را به چالش می کشند و تاثیرات زیادی بر آن می گذارند. از منظر جغرافیای سیاسی فضای مجازی، هویت مبحث مهمی در شناسایی گروه های انسانی و ملت ها تلقی می شود که چگونگی حفظ و رشد آن قابل ره گیری است. هدف پژوهش حاضر پاسخ به این سوال است که فضای مجازی چه تاثیری بر هویت ملی می گذارد. از این رو با روش فراتحلیل می کوشد با انتخاب 10 عنوان از پژوهش های انجام شده در زمینه ی تاثیر فضای مجازی بر هویت ملی و تحلیل نتایج به دست آمده به سوال مذکور پاسخ دهد. نتایج پژوهش نشان داد که فضای مجازی اغلب تاثیر منفی بر روی هویت ملی دارد و بیشتر مقالات تاثیر منفی فضای مجازی بر هویت ملی را اثبات کرده اند.
    کلیدواژگان: هویت، فضای مجازی، هویت ملی، فرا تحلیل
|
  • Mohammad Mostafaee * Pages 3-24
    One of the most popular views among scholars of sociology and political science on ethnic and national identity is the theory of Primordialism. Against this theory there are opposing views. In order to get the correct insight it is necessary to examine this theory. In the meantime, there are questions: Firstly, what is the Primordialism claim, Secondly, Is this claim admissible in the context of reason and revelation or not. This theory is described in three ways by three approaches: naturalistic, biological and culture-based: A. "Ethnic identity is an old and essential phenomenon", B. "Ethnic identity is an old phenomenon and social biology", C. "Ethnic identities are formed from attachment to cultural ideas that are eternal". Citation by proof method as well as analysis of Qur'anic verses has criticized the claim of all three approaches. And concludes that ethnic identity is not essential, primordial, biological, natural and innate, But this identity is shaped by attachment to cultural ideas, and can be changed.
    Keywords: ethnicity, nation, Identity, Ethnic Identity, National Identity, Primordialism
  • Mojtaba Emranipour * Pages 25-45
    One of the darkest scenes of Iranian history in the Qajar dynasty is the defeat of the Russians and acceptance the two shameful Golestan and Turkmanchay treaties which as a result of these two treaties large parts of the Iranian territory were separated and became Russian-owned. Literature as an art was not far from the Event and was affected by this. Surkhay Khan Laksy was one of the Iranian commanders in the war with the Russians, who even after the treaty of Gulistan had been demanding to fight with the Russians so that he might be able to clear some of the scandal of the previous defeats. He chanted an Arabic poem and depicts the situation in Iran and the lost lands of Iran and mourns the lost cities of the Caucasus like the poets of Andalusia. And wants Iranian compatriots and soldiers not to trust the enemy and don`t be hopeful to this Peace Treaty and continue to fight (Jihad) with the infidels. This poem conveys to the reader, in simple and fluent words and expressions feelings of sorrow and the sense of losing the Persian lands and it gives a complete picture of the situation in Iran and its lost cities. The following text corrects and translates this poem.
    Keywords: Surkhay Khan Laksy, Iran, Caucasian, Arabic Poetry
  • Behzad Attarzadeh * Pages 47-68
    The national identity is the collective, historical consciousness of a particular national community of itself as a cultural-political entity in its own right. This consciousness includes collective perceptions or images about the place of the nation in the world and its relations with others, a common territory, national culture, symbolization, common ceremonies, and its institutions particularly political and administrative organizations making the national unity possible. As discussed in the conceptual framework, the national identity, in any certain case, refers to an imaginary consciousness as a reference which is mediating between the collective mind and the objective world. The imaginary is the product of the collective experience and consciousness of a nation during its history. Examining the appearance and the permanence of the historical, cultural, and political image of Iran within the Iranians’ consciousness during the ancient and the medieval ages of Iranian history, this article explains the historical continuity of Iranian identity - in terms of the national identity before the nationalism. Building on Castoriadis's imaginary institutions' theory, this study provides evidence from Iranian history to explore the dynamics of Iranian identity throughout history.
    Keywords: Iranian National Identity, imaginary, Continaity of Iran, The Concept of Iran
  • Saeed Faramarziani, Ali Jafari * Pages 69-88
    Now, with the advent of the youth in the virtual space and social networks, these networks, have had a profound effect on them. One of the important aspects that is influenced by virtual social networks is identity. Therefore, the present study examines the relationship between the use of mobile-based social networks (Facebook and Telegram) with the formation of a modern personal identity among the youth of Ardabil. The main question of the research is what role does the use of Facebook and Telegram social networks play in the modern personal identity among the youth of Ardabil? The research method is survey. The statistical population of the study consists of all young people in Ardabil and Among them, 380 people were selected in the form of multi-stage clusters And were examined. The research findings showed that there is a positive and significant correlation between the use of mobile social networks and modern identity components (Personal development, development of interpersonal communication system, development of choices and changes in the individual's value and preferential system, changes in connections, personal attachments and private sphere of life and immediate access or immediate culture). The highest correlation is related to individual development and the lowest correlation is related to the development of interpersonal communication. The results of the study showed that the expansion of the use of mobile-based networks leads to individuality and individualization.
    Keywords: Mobile Social Networks, Modern Personal Identity, Individualization
  • Rahman Ghaffari *, Mohammad Mahdi Ahmadian, Ali Savasari Pages 89-107

    The study sought to identify and classify the effective strategies in realizing the national production boom based on the Supreme Leader’s statements. Therefore, firstly, the effective strategies in realizing the production boom were identified by examining and analyzing the Supreme Leader’s statements in the last three decades, using grounded theory and coding methods. In the next step, using an analytical methodology called interpretive structural modeling (ISM), the relationships between strategies and their classifications were analyzed in an integrated manner. Considering the coding section, 13 strategies were identified in order to realize the national production boom including fighting the smuggling, reengineering of structures, supporting innovation and ingenuity in production, controlling import, managing resources and capitals, improving the industry and agriculture, improving the business environment, establishing effective interactions between industries and universities, paying attention to resourceful human capital, empowering entrepreneurs, supporting digital employment, supporting SMEs and removing barriers to production. Then, using the ISM technique and the questionnaire, these strategies were classified into 5 levels. The results showed that paying attention to resourceful human capital was the first to be noticed followed by reengineering of structures and fighting smuggling in the next stages.

    Keywords: Production Boom, Supreme Leader's statements, National Solidarity, resistance economy
  • Masoume Mohamadrahimi, Amirhooshang Mirkooshesh *, Ahmad Ashrafi Pages 109-134
    National integration is considered as one of the main factors for the stability of political and social systems and one of the main goals and areas of political socialization in all political systems.National integration plays a key role in stabilizing the sovereignty, sustainability of the people, as well as the development and advancement of nations in their home country and even beyond in the international environment. Therefore, the present study aimed to achieve a model for national ethnic integration in Iran, using a data base theory approach, to create a national convergence theory and model appropriate to the needs of the country. For this purpose, during the exploratory interviews with 14 scientific and executive experts of the country, the model of national integration in Iran was designed.The designed model consists of five main dimensions: "Causes of national ethnic integration", "national ethnic integration Formation", "national ethnic integration Strategies", "Interfering Factors in national ethnic integration" and "Consequences of national ethnic integration" which each one of them illustrates the dimensions, components and constituents of the national integration of the ethnic groups.
    Keywords: National integration, Ethnic policy, ethnicity, Ethnicity of Iran
  • Mohsen Niazi, Sabah Motevalian, Hadi Razeghimaleh *, Ali Farhadian, Nayereh Javidani Pages 135-156
    The extent and distribution of studies with the subject of cultural capital and social identity, the importance of investigating the meta-analysis of scientific research in order to draw a comprehensive image of studies has been more evident and the necessity of using meta-analysis method is doubly. Therefore, the purpose of this study is to apply a meta-analysis method to analyze the results of researches on cultural capital and social identity. The statistical society of this study included all scientific and research articles and researches in Iran in the field of investigating the relationship between cultural capital and social identity from the 1380 to the 1390 first half of the year. The selected research are done through survey in different statistical societies. First, the failure of the propagation and heterogeneity of the effect size were confirmed and then the sensitivity of the effect size and effect size coefficient and the role of the statistical society was investigated by using CMA software. The findings show that the average effect size or the effect of cultural capital on social identity is equivalent to 346.0, based on the interpretation system provided by Cohen, explanatory the effect size at the average level. In other words, cultural capital variable is an effective factor in the development of social identity of individuals.
    Keywords: Cultural capital, Identity, Social Identity, collective identity, Meta-analysis
  • Mohammad Amereh * Pages 157-174
    Identity is the most important factor in Identification and every society or individual introduces itself through Identity. There are so many factors that may challenge and transform individual or national Identity. Identity is an important subject according to Political Geography of Cyberspace, and its protection and growth can be studied. This study seeks to answer this question of how Cyberspace can effect on National Identity. For this purpose, 10 articles are selected and by the Meta-analysis method have been reviewed. This comparison represents that the Cyberspace has a negative effect on the National Identity and 80 percent of the selected articles have proven this issue.
    Keywords: Identity, Cyberspace, National Identity, Meta-analysis